Elke seconde telt!


donderdag, 17 november, 2016
Defillibrator

De gemeente Waasmunster wil een hartveilige gemeente zijn en heeft daarvoor beslist om dit jaar vier hartschoktoestellen (AED-defibrillatoren) aan te kopen. In overleg met het Rode Kruis is de gemeente op  zoek gegaan naar centrale, uniforme en duidelijk in het oog springende plaatsen voor het monteren van deze toestellen.

Jaarlijks sterven er in ons land ongeveer 11.000 mensen aan een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. "Elke seconde telt", zegt schepen Jurgen Bauwens (CD&V). “Bij een hartstilstand daalt de overlevingskans ongeveer met 10 procent per minuut. De hulpdiensten komen vaak te laat omdat ze stilstaan in het verkeer. Als iemand binnen de vijf minuten start met een hartreanimatie en AED-behandeling, kan de overlevingskans stijgen tot 50 à 60 procent”, aldus de schepen. Volgens de bekende cardioloog Pedro Brugada is het belangrijk om zo veel mogelijk AED-toestellen te plaatsen op openbare plaatsen die voor iedereen 24 op 24 uur bereikbaar zijn. Het risico op vandalisme en diefstal blijkt in binnen- en buitenland zeer laag.

“Het voorstel voor de aankoop werd geformuleerd door raadslid Yasmine D’Hanis (OpenVLD) en werd onmiddellijk positief onthaald door de meerderheid”, vertelt schepen Jurgen Bauwens. “Aangezien we op zoek moesten gaan naar duidelijk in het oog springende plaatsen viel mijn oog op onze kerken. Deze zijn openbare gebouwen die duidelijk herkenbaar zijn en die mooi verspreid zijn over het grondgebied. Ik heb het initiatief genomen, gesteund door het schepencollege, om te onderhandelen met de respectievelijke kerkfabrieken omdat de kerkgebouwen tot hun patrimonium behoren. Zij waren bereid om het project mee te ondersteunen. Volgend jaar komen er nog 2 toestellen bij (o.a. aan het gemeentehuis) zodanig dat heel het grondgebied hartveilig wordt. Het project zal nog verder uitbreiding krijgen. Zo zullen er in samenwerking met het Rode Kruis opleidingen worden aangeboden”, besluit de schepen.